sándor palota budapest fiatal nő getty stock
Befektetés

Óriási bajban a magyar nyugdíjrendszer – Ijesztő, mit művelnek a fiatalok

Árgyelán Ágnes
Egyik évben sem csökkent akkorát a 16-29 évesek önkéntes pénztári taglétszáma, mint tavaly az MNB friss számai szerint. Ezzel a közel 1,1 millió önkéntes tagból mindössze 43 ezer főt tesznek ki a fiatalok, ami nem sok jó vetít előre a nyugdíjrendszert tekintve. Mindeközben tovább halmozták idei veszteségeiket az önkéntes és magánnyugdíjpénztárak is, a piaci feszültségek, az infláció, az energiaválság és a recesszió szele a nyugdíjpénztári hozamszerzési lehetőségeket is erősen korlátozza.
A magyar nyugdíjrendszer előtt álló kihívásokról és a lehetséges megoldásokról is szó lesz a Portfolio október 18-ai Future of Finance konferenciáján. Ne maradj le az év pénzügyi eseményéről! Gyere el te is!

Nagyot csökkent a nyugdíjra gyűjtő fiatalok száma

Nem néz ki jól a magyar nyugdíjhelyzet az MNB friss számai szerint. Úgy tűnik,

évről évre veszti el a harcot a nyugdíjpénztári rendszer a fiatalokért folytatott küzdelemben:

a fiatalabb, 16-29, illetve 30-44 év közöttiek pénztártagokon belüli aránya minden évben egyre csökken (különösen a 16-29 közöttiek száma), pedig pont őket kellene minél nagyobb arányban bevonzani a rendszerbe.

A tavalyra vonatkozó friss számok szerint egy év alatt 53,6 ezer főről 43,1 ezer főre esett vissza a legfiatalabb önkéntes pénztári tagok száma, ami 20%-os csökkenést jelent. Rosszabb a kép, ha 2016-ig együnk vissza, ahonnan az MNB közli az adatokat: ez esetben már 35%-os a csökkenés mértéke.

Nem néz ki jól a következő, 30-44 év közöttiek kategóriája sem a taglétszámot tekintve: egy év alatt itt 5, 6 év alatt pedig 24%-kal csökkent a létszámuk.

Egyedül az idősebb, 45-59 és 60 feletti korosztályban lévők taglétszáma tudott növekedést felmutatni, ami olyan szempontból érthető trend, hogy sokan inkább idősebb korban kezdenek el a nyugdíjra gyűjteni, de egyben szomorú is, mivel azt mutatja, hogy a fiatalok nem tudnak vagy nem akarnak félretenni időskorukra, miközben az állami nyugdíjrendszer már több sebből vérzik:

A kezelt vagyon kormegoszlásában sincs ezek után túl sok meglepetés: látható, hogy a fiatalabb pénztártagok vagyona javarészt stagnál, inkább az idősebb korosztály tesz többet félre a nyugdíjas évekre (ebben nyilván szerepet játszik az is, hogy a nyugdíjhoz közeledve többet takarítanak meg). A két idősebb korcsoportban egy év alatt 8-10% között nőtt a nyugdíjpénztári megtakarítások értéke:

Tovább halmozzák a veszteségeket a pénztárak

Mindeközben az MNB friss statisztikái szerint a második negyedévben is folytatták a veszteségek halmozását a nyugdíjpénztárak, ami vélhetően csak tovább gyengíti a fiatalok amúgy sem erős nyugdíj-megtakarítási elhatározását.

A befektetési veszteség persze nem meglepő, hiszen tavasszal kitört az orosz-ukrán háború, ennek nyomán pedig jelentős élelmiszeripari és energiaellátási problémák is felütötték fejüket a világban, nem beszélve arról, hogy ebben a környezetben az egyre csak emelkedő infláció, valamint a nagy jegybankok szigorítási lépései is nyomasztják a kötvény- és részvénypiacokat.

Az önkéntes pénztárak a második negyedévben közel 65 milliárd forint befektetési veszteséget értek el, ami vagyonarányosan több mint 4%-os negatív hozamot jelent. Ez azt is jelenti, hogy az első félévben már közel 155 milliárd forint égett el, ami 9,6%-os vagyonarányos veszteséget jelent.

A magánnyugdíjpénztáraknál is hasonló a helyzet, a második negyedévben 13 milliárdos befektetési veszteséget halmoztak fel, ez pedig a vagyonarányos hozamra is rányomta a bélyegét, hiszen itt már több mint 5%-os mínuszról beszélhetünk.

Az év első felében pedig már 10%-os meghaladó veszteséget láthatunk:

A negyedéves szinten jobb magán-nyugdíjpénztári hozamokat vélhetően a magasabb részvényarány magyarázza, de ugyancsak ennek tudható be, hogy piaci lejtmenet idején a magánkasszák akár nagyobb bukókat is el tudnak szenvedni.

Idén az emelkedő infláció, a jegybanki kamatemelések és a recessziós félelmek egyik eszközosztálynak sem kedveztek eddig, a részvénypiacok gyengélkednek, a hozamemelkedés pedig a kötvénybefektetéseknek is betett. Arról, hogy ebben mi hozhat változást, ebben a cikkünkben írtunk bővebben:

Folytatódik a taglétszám csökkenése

A friss számok szerint a második negyedévben is folytatódott az önkéntes pénztárak taglétszámának csökkenése, annak ellenére, hogy a tavalyi utolsó negyedévben egy jókora ugrást láthattunk: december végén 1,105 millió tagot számlált a szektor, ehhez képest most június végén 5619 fővel kevesebb tagot számlál a szektor.

Sikerült viszont valamelyest fenntartani az első negyedévben látott erős kezdést a tagok által fizetett tagdíj és a munkáltatói hozzájárulás összegét tekintve: bár a tagi hozzájárulás mértéke visszaesett az első negyedévhez képest, a munkáltatói hozzájárulás nagyobbat tudott nőni:

A magánnyugdíjpénztárak taglétszáma is folyamatosan csökken, ami javarészt annak tudható be, hogy a nyugdíjkorhatár elérésével sokan inkább visszalépnek az állami nyugdíjrendszerbe, hogy 100%-os állami nyugdíjat kapjanak. Egy negyedév alatt 293 pénztári taggal csökkent a létszám, fél év alatt pedig 482 fővel.

Címlapkép: Getty Images

Találd meg a neked való befektetési alapot!
mvm gázóra
brusszel europai unio
forint készpénz bankjegy
2022. október 6.
Banking Technology 2022
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 28.
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
2022. október 19.
Budapest Economic Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Online előadás
Grafikonosdi és minden ami friss hír.
Díjmentes online előadás
Minden, amit a kezdéshez tudni érdemes.
GettyImages-1324724478