INFORÁDIÓ
2022. szeptember 29. csütörtök
Mihály

trolibusz

budapest

közösségi közlekedés

bkk

Már Budapesten van az új trolibusz – képek

Már Budapesten van az új trolibusz – képek

Infostart

A korszerű, alacsony padlós csuklós trolibusz annak a 48 darabból álló flottának az első darabja, amely csaknem 2014-es áron kerül a fővárosba.

Korszerű trolibuszokkal gazdagodik a fővárosi járműpark, a BKK összesen 48 Solaris–Škoda Trollino típusú trolibuszt – 12 darab szólót és 36 darab csuklóst – rendelt meg. Az új járműflotta első darabja szeptember 22-én, csütörtökön kora reggel érkezett Budapestre, ezután a következő hónapokban a többi jármű ütemezetten érkezik.

A lengyel–cseh gyártó járművei akadálymentesek, légkondicionáltak, és legalább négy kilométert önjáró üzemmódban is képesek megtenni – közölte a BKK.

Jelenleg összesen 60 darab Solaris–Škoda Trollino típusú trolibusz szállítja az utasokat a fővárosban, ezek közül 30 csuklós Trollino 18-as. Az új járművek műszaki kialakítása megegyezik a már forgalomban lévő, negyedik generációs Trollino 18-asok kialakításával, a homlokfaluk ugyanakkor megváltozott a legutóbbi modellfrissítéskor – a különbségek már a tavaly érkezett két csuklós járművön is láthatók.

A fővárosi trolibuszpark annak köszönhetően gazdagodik, hogy a BKK élt az opciós lehívási lehetőségével, és a Solaris–Škoda gyártóval kötött szerződése alapján megrendelte a fennmaradó 48 járművet. A trolibuszok összesen mintegy 26,7 millió euróba kerülnek, ennek fedezetét a Fővárosi Önkormányzat biztosítja.

Mint írják, kelentős megtakarítást jelent, hogy a BKK élt a szerződésben szereplő opcióval, így ugyanis csaknem 2014-es áron kerülnek az új trolibuszok Budapestre. Ez annak is köszönhető, hogy a közlekedésszervező 2014. november 14-én kedvező megállapodást kötött a Solaris–Škoda gyártóval. Egy új közbeszerzési eljárás során hozzávetőlegesen csak másfél-kétszer magasabb áron lehetett volna beszerezni a járműveket, és azok jóval később állhattak volna forgalomba. A fizetendő ár csupán a forint-euró árfolyamromlás miatt emelkedett.

A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018