15 °C Budapest
Mi a nyugdíjas igazolvány és hogyan történik a nyugdíjas igazolvány igénylése 2022 évében?

Mi a nyugdíjas igazolvány és hogyan történik a nyugdíjas igazolvány igénylése 2022 évében?

2022. július 24. 17:03

A nyugdíjasok számos kedvezményre jogosultak Magyarországon, melyek közé a nyugellátás mellett olyan könnyítések is járnak, mint például a kedvezményes utazás, amelyet nyugdíjas igazolvány (ma már ellátottak utazási utalványa) birtokában vehetnek igénybe. Mi az a nyugdíjas igazolvány, a nyugdíjas igazolvány hogy néz ki, milyen a nyugdíjas igazolvány minta alapján?

Cikkünkben eláruljuk, hogyan történik a nyugdíjas igazolvány igénylése 2022 évében és hogy milyen a nyugdíjas igazolvány egy belföldi nyugdíjas igazolvány minta alapján. Meddig volt érvényes a régi nyugdíjas igazolvány, mi van most helyette? Mi a nyugdíjas igazolvány célja, ki jogosult a nyugdíjas igazolvány igénybevételére, milyen információkat tartalmaz a nyugdíjas igazolvány?

Mi a nyugdíjas igazolvány?

A nyugdíjas igazolvány vagy nyugdíjas bérletigazolvány (2012 óta a kormányrendeletekben „ellátottak utazási utalványa”; a régi típusú nyugdíjas igazolvány 2013. március 31-ig volt használható) minden magyar nyugdíjas alapjoga, felmutatásával a nyugdíjasok kedvezményes utazást vehetnek igénybe a belföldi tömegközlekedési járműveken. A nyugdíjas igazolvány igényléséhez a jogosultságot a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság által kiadott „ellátottak utazási utalványa”, az aktív korúak esetében pedig a járási hivatal által kiállított igazolás szükséges.

A nyugdíjas igazolvány igénylése 2022 évében

A felsorolt iratokat a nyugdíjas igazolvány kiállítása során kell bemutatni, jegyellenőrzés során fel kell mutatni az érvényes nyugdíjas igazolványt és a hozzá tartozó kedvezményes bérletet. Az utalvány a kiállítás évében január 1-jétől a kiállítást követő év március 31-ig érvényes. A Nyugdíjfolyósító Igazgatóság az utazási utalványt tárgyév március 31-ig azon jogosultak részére juttatja el, akik az év április 1-jéig a 65. életévüket nem töltötték be.

A nyugdíjas utazási utalvány tartalmazza a folyósítási törzsszámot, illetve a jogosult nevét és lakcímét. Amennyiben a jogosult nyugdíjas gyámság vagy gondnokság alatt áll, akkor az utazási utalvány a gyám, vagy gondnok, vagy nevelőszülő részére kerül kiküldésre. Az utalványon feltüntetésre kerül a gyám illetve gondnok vagy nevelőszülő neve, és e tisztségeknek megfelelően „GY”/„GO”/”NS” rövidítés.

A nyugdíjas igazolványra vonatkozó törvény

53/2012. (XII. 18.) BM utasítás: a Belügyminisztérium és a belügyminiszter által irányított szervek nem hivatásos szolgálati jogviszonyban álló dolgozóinak a munkáltatói, a Belügyminisztérium és a belügyminiszter által irányított szervek nyugállományba helyezett, valamint szolgálati járandóságban részesülő egykori dolgozóinak a nyugdíjas, illetve a szolgálati járandóságra jogosultságot igazoló igazolványainak kiadásáról és nyilvántartásáról.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 7,78 százalékos THM-el, és havi 121 083 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a Raiffeisen Banknál 8,4% a THM; az MKB Banknál 8,59%; a CIB Banknál 8,63%,  a Takarékbanknál Banknál pedig 8,77%; míg az Erste Banknál 9,41%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Hogy néz ki a nyugdíjas igazolvány?

A nyugdíjas igazolvány személyazonosításra nem alkalmas, ezért csak úgy érvényes, ha felmutatjuk a hozzátartozó fényképes okmányt, például a személyi igazolványt vagy a jogosítványt. A nyugdíjas igazolvány egy egyszerű, kétoldalas kártya, melynek kezdőoldalán szerepel a nyugdíjas neve és arcképe, a nyugdíjasság ténye, illetve egyéb jelentőségteljes információk is.

Nyugdíjas igazolvány minta

A következő információk segítenek eligazodni, pontosan milyen iratra számíthatunk, mit kell keresnünk, ha elvesztettük azt. A nyugdíjas igazolvány első oldalának tartalma:

 • „NYUGDÍJAS IGAZOLVÁNY”;          
 • „RETIRED” felirat;
 • arckép;           
 • annak a szervnek a megnevezése, ahonnan a nyugdíjast nyugállományba helyezték;
 • név;
 • nyugállományú kormánytisztviselő vagy nyugállományú közalkalmazott vagy nyugállományú munkavállaló felirat.

A nyugdíjas igazolvány második oldalának tartalma:

 • „ÉRVÉNYES VISSZAVONÁSIG” felirat;      
 • sorszám;        
 • a kiállítás dátuma és az arra vonatkozó bejegyzés;
 • a belügyi szerv egészségügyi, szabadidős és kulturális intézményei és a kijelölt állami egészségügyi szerv által nyújtott szolgáltatás igénybevételére jogosult;
 • a „Kibocsátó hatóság kódja:” felirat, és az arra vonatkozó bejegyzés.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 29. csütörtök
Mihály
39. hét
Szeptember 29.
Nemzetközi kávé nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?