12 °C Budapest
Senior woman in the city

Újabb 6-7 százalékos nyugdíjemelés jöhet Magyarországon? Brutális az infláció, lépni kell

2022. szeptember 4. 09:01

Több makrogazdasági adat is megjelenik a jövő héten, egyebek mellett az augusztusi fogyasztói árakról, az államháztartás központi alrendszerének augusztus végi helyzetéről, valamint az ipari termelés, a kiskereskedelem és a külkereskedelmi termékforgalom júliusi mutatóiról. A magyar nyugdíjasoknak az augusztusi fogyasztói árakat érdemes kiemelten figyelnie, ebből derül ki, hogy mennyi lesz az őszi nyugdíjemelés. Ha bejön a jegybank számítása, akkor a novemberi korrekció mértéke 6,1 és 7,1 százalék közötti lehet.

Több fontos makrogazdasági mutatót is közölnak a jövő héten, egyvalami viszont sorsdöntő lesz a magyar nyugdíjasok elétében. Mindjárt mutatjuk, milyen adatra, és miért kell fokozottan figyelnie az érintetteknek.

De ne szaladjunk ennyire előre, előbb nézzük meg, mi minden várható a jövő héten. Az MTI összesítése szerint a következő héten:

  • Hétfőn teszi közzé a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a kiskereskedelem júliusi adatait.
  • Kedden a kereskedelmi szálláshelyek júliusi forgalmának adatait közli a KSH.
  • Szerdán jelenik meg az első becslés a júliusi ipari termelésről.
  • Csütörtökön teszi közzé a KSH első becslését a júliusi külkereskedelmi termékforgalomról.
  • És a Pénzügyminisztérium is csütörtökön teszi közzé a gyorstájékoztatót az államháztartás központi alrendszerének augusztus végi helyzetéről.

Amire viszont a magyar nyugdíjasoknak különösen figyelni kell az az, hogy csütörtökön teszi közzé a KSH az augusztusi fogyasztói árakat.

A törvény szerint ugyanis ennek alapján állapítják meg az őszi nyugdíjemelés mértékét!

A júliusi korrekcióval együtt az idei nyugdíjemelés 8,9 százalékosra nőtt, novemberben pedig akkor kerülhet sor újabb korrekcióra, ha az év első nyolc hónapjában mért tényadatokból az éves infláció ennél magasabb mértékére lehet következtetni.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Márpedig júliusban a fogyasztói árak átlagosan 13,7 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit. Az MNB szerint az augusztusi inflációs adat 15-16 százalék között alakulhat.

Ha bejön a jegybank számítása, akkor a novemberi korrekció mértéke 6,1 és 7,1 százalék közötti lehet.

Szóval csütörtökön kilenc óra körül érdemes figyelni a híreket, a pontos inflációs adatok ismeretében a Pénzcentrum is kiszámolja majd, mire számíthatnak majd az idősek ősszel.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 29. csütörtök
Mihály
39. hét
Szeptember 29.
Nemzetközi kávé nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?