12 °C Budapest
senior old home pension sick ill patient living room rug sofa

Fontos adatokat közöl ma a KSH: ezen múlhat, mekkora nyugdíjemelés lesz novemberben

2022. szeptember 8. 08:13

A Központi Statisztikai Hivatal ma hozza nyilvánosságra a 2022. januártól augusztusig tartó időszakára vonatkozó adatokat. Várhatóan 9 óra után kiderül, hogy mekkora emelésre számíthat közel 2 millió nyugdíjas novemberben. Amint a hivatalos adatok kiderülnek, beszámolunk a várható összeg mértékéről.

2022 januárjában 5 százalékkal emelkedtek a nyugdíjak - ennyi volt az infláció akkor várható mértéke -, azonban a fogyasztói árak drasztikus növekedése miatt júliusban további rendkívüli 3,9 százalékpontos emelésre volt szükség. Így a nyugdíjemelés ez évi mértéke eddig 8,9 százalékos volt. A novemberi kiegészítő nyugdíjemelés összegét az fogja meghatározni, hogy a 2022. januártól augusztusig eltelt időszakban milyen mértékű volt az infláció.

Friss! Nyilvánosságra hozta a KSH a kimutatását a fogyasztói árak emelkedéséről. Ez alapján 1,8 százalékos emelést kaphatnak a nyugdíjasok novemberben. A részletek ebben a cikkben olvashatók.

 

A 1997. évi LXXXI. törvény a társadalombiztosítási nyugellátásról 62. paragrafusának (1) bekezdése kimondja, hogy "a tárgyév január 1-je előtti időponttól megállapított társadalombiztosítási nyugellátást (...) a megállapítás naptári évét követően minden év január hónapjában az emelés évére tervezett fogyasztói árnövekedésnek megfelelő mértékben kell emelni". Ez megtörtént ez év januárjában, emelkedtek a nyugdíjak a várt infláció mértékével, 5 százalékkal. A (3) és (4) bekezdés szerint pedig

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 45 318 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,6 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 45 639 forintos törlesztőt (THM 13,95%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Ha a fogyasztói árak növekedésének tárgyévben várható mértéke legalább 1 százalékponttal meghaladja az (1) bekezdés szerinti mértéket, akkor november hónapban - január 1-jére visszamenőleges hatállyal - kiegészítő nyugdíjemelést kell végrehajtani. Amennyiben az eltérés az 1 százalékpontot nem éri el, akkor november hónapban az egész évre járó különbözetet egy összegben kell kiutalni. A [...] nyugdíjemelésnél a nyugdíjasok fogyasztói ár növekedésének - a tárgyév első nyolc hónapjának tényadatára alapozott - várható mértékét kell figyelembe venni, amennyiben az meghaladja a fogyasztói árnövekedés várható mértékét

- olvasható a vonatkozó törvényben. Mivel a 2022. január-július időszakra vonatkozó inflációs adat már önmagában meghaladta  az 1 százalékpontos különbözetet - 10-ből 8,9-et, az 1,1 -, így garantáltan lehet számítani emelésre. Időközben kiderült, az év első nyolc hónapjára vonatkozó infláció KSH számításai szerint 10,7 százalék, így a novemberi emelés mértéke 1,8 százalékos lehet. Részletek itt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 29. csütörtök
Mihály
39. hét
Szeptember 29.
Nemzetközi kávé nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?