12 °C Budapest
Hands of senior woman, 90 years old, holding empty purse

Soron kívüli nyugdíjemelést sürgetnek a kisnyugdíjasok számára: közel egymillióan vannak a küszöb alatt

2022. szeptember 8. 10:58

A ma délelőtt közzétett inflációs adatokból kiszámítható a novemberben várható nyugdíjemelés mértéke. Ahogy lapunk közölte, ez a törvény által előírt módon számítva 1,8 százalék lehet. A Nyugdíjas Parlament Országos Egyesület erre az adatra reagálva azt kéri ezzel szemben, hogy novemberben további 10 százalékos nyugdíjkiegészítésben részesüljenek az érintettek. További rendkívüli emelést javasolnak a kevés nyugdíjból élők számára.

A Nyugdíjas Parlament Országos Egyesület közleményét változtatás nélkül közöljük.

Az időskori megélhetés biztosítása szolidaritáson alapuló nyugdíjemeléssel

"Kezdeményezzük, hogy a jelenleg megismert első nyolchavi fogyasztói áremelkedés tényadataira és az év végéig még várható fogyasztói áremelésre figyelemmel, novemberben további 10 százalékos nyugdíjkiegészítésben részesüljenek az érintettek. (Szakértői konszenzus alakult ki abban, hogy az év végéig 20 százalékos infláció várható.)

Javasoljuk, hogy szűnjön meg az a több éve alkalmazott gyakorlatot, mely szerint az alacsonyra tervezett infláció miatt csak hónapokkal később kompenzálják a tényleges fogyasztói áremelkedés következtében a nyugdíjasokat, és ezzel „kényszerhitelezővé” teszik őket.  

Együttérzünk a mai nyugdíjasokkal - többségük a 40-es, 50-es években születtek – akik fiatal korukban már átélhették a nélkülözés, a lemondás a kiszolgáltatottság szomorú életérzését. Az akkori fiataloknak még volt lehetőségük arra, hogy saját és a társadalom közös erőfeszítéseivel, esélyük legyen kiszolgáltatottságuk csökkentésére, a méltó és tisztességes életkörülmények megteremtésére.   

A jelenlegi nyugdíjasok - és kiváltképpen a megélhetési küszöb alatt élő közel egymillió idős társunk - az életkorukra, egészségi állapotukra és az erősen korlátozott erőforrásaikra tekintettel már csak a társadalom szolidaritására építve tudnak az előttünk álló nehézségeken túljutni."

Kezdeményezzük továbbá azt is, hogy a nyugdíjprémiumra betervezett 68,5 milliárd forint céltartalékból az átlag alatti nyugellátásban részesültek kapjanak - a kiegészítő novemberi nyugdíjkiegészítésen túl - soron kívüli nyugdíjemelést.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

- közölte Karácsony Mihály, a szervezet elnöke. 

Mekkora lesz a nyugdíjemelés?

Fontos adatokat hozott ma nyilvánosságra a Központi Statisztikai Hivatal: augusztusban 15,6 százalékos volt a fogyasztói árak emelkedése, valamint januártól augusztusig terjedő időszakban 2022-ben eddig 10,7 százalékos volt a drágulás mértéke. Amennyiben idén is a megszokott rendben, novemberben inflációkövetően emelik a nyugdíjakat, akkor ez alapján az adat alapján 1,8 százalékos emelésre számíthat közel 2 millió magyar nyugdíjas. Az átlagos nyugdíj összege így 182 ezer forintra emelkedhet. Erről részletesen az alább cikkben írtunk:

Mondd el, hogy élsz!

Régóta nem volt olyan magas az infláció Magyarországon, mint 2022. augusztusában: 2021 azonos időszakához képest ugyanis az árak átlagosan több mint 15,6 százalékkal voltak magasabbak. Nincs olyan háztartás Magyarországon, amely ne érezné a saját bőrén a rohanó infláció okozta hatásokat. Mostani kérdőívünkben a magyar háztartások anyagi helyzetéről szeretnénk képet kapni. Köszönjük, ha segítesz a kitöltéssel.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 29. csütörtök
Mihály
39. hét
Szeptember 29.
Nemzetközi kávé nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?