12 °C Budapest
Hogyan küzdjünk meg az emelkedő rezsiköltségekkel? Minden egy helyen a hazai lakáspiacról!

Hogyan küzdjünk meg az emelkedő rezsiköltségekkel? Minden egy helyen a hazai lakáspiacról!

2022. szeptember 22. 17:16

Az idei télen kulcsfontosságú lesz, hogy az egyes lakóépületek mennyi energiát használnak. Minél alacsonyabbra lehet csökkenteni ugyanis az épület energiaigényét, annál alacsonyabb marad a rezsiköltség és ezzel együtt az épület szén-dioxid kibocsátása is. Pénteken, szeptember 23-án nyit a legnagyobb hazai lakáspiaci rendezvény, a Portfolio Lakás Kiállítás a MOMsport Uszoda és Rendezvényközpontban. Az ingyenes rendezvényen ingatlanfejlesztő cégek, bankok, szolgáltatók és szakértők várják a lakáspiac iránt érdeklődőket, emellett külön workshop foglalkozik azzal, hogy milyen ingatlant érdemes most venni, milyen megoldások érhetők el az energiahatékonyság növelésére és a rezsiköltségek csökkentésére.

A workshopon meghívott előadók beszélnek majd arról, hogy milyen anyagokkal és megoldásokkal lehet az épületek energiaigényét a lehető leghatékonyabban csökkenteni, mit jelent az öko építészet, és hogyan kapcsolódnak össze a hagyományos anyagok a legmodernebb okosotthonos technológiákkal. Az érdeklődők azt is megtudhatják, hogy miben látják a megoldást a lakáspiachoz kapcsolódó szervezetek és egyesületek, melyek a legjobb megoldások a megújuló energia előállítására, és végül, hogyan kapcsolódik mindez össze egy többszáz lakásos társasház felépítésekor.

Nézzük, mi vár ránk!

PÉNTEK

"Budapest Nappal Hajtva" címmel előadást tart Kiss Ernő, a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség elnöke. Ezt követően az okosotthonok és a rezsiköltségek közti összefüggésekről Czövek Endre, a Legrand Zrt. szakértője beszél, majd a klímasemleges építés és a természetes építőanyagok fontosságát Bíró Péter, épületbiológus, az ÉVOSZ-MAKÉSZ Környezettudatos és Szerelt Technológiás Szakmai Tagozat nemzetközi kapcsolatokért felelős elnökségi tagja fogja ismertetni. Gulyás István, építészmérnök, épületenergiahatékonysági szakértő, a Magyar Családi Ház Tulajdonosok Egyesületének elnöke a rezsicsökkentés korlátozásával kapcsolatos kihívásokat és megoldásokat mutatja majd be, míg az új lakások energiafogyasztásáról Pongrácz Tamás, a Metrodom műszaki vezetője beszél. Végül, lakáspiaci vagyonvédelemben témájában Iván Imre, biztonságtechnikai szakértő, minőségbiztosítási igazgató, ProSec Kft. ad elő.

A pénteki előadásokat egy panelbeszélgetés zárja, ahol a fő kérdés, hogy hogyan befolyásolja az energiaáremelés az új építésű lakások műszaki tartalmát. A beszélgetés moderátora Futó Péter, ingatlanpiaci elemző, Portfolio, a résztvevők között pedig ott lesz:

 • Bíró Péter, épület biológus, ÉVOSZ-MAKÉSZ Környezettudatos és Szerelt Technológiás Szakmai Tagozat nemzetközi kapcsolatokért felelős elnökségi tagja
 • Iván Imre, biztonságtechnikai szakértő, minőségbiztosítási igazgató, ProSec Kft.
 • Pongrácz Tamás, műszaki vezető, Metrodom
 • Rónai Balázs, Co-Founder, OOTT Okos Otthon

A beszélgetés során többek között olyan kérdésekre keressük a választ, mint hogy:

 • Átalakítja-e az energiaáremelés az új építésű lakások elvárt műszaki tartalmát?
 • Milyen típusú felújításra érdemes koncentrálni, hogy a lehető legtöbbet faraghassunk le a rezsiköltségből?
 • Érdemes-e a használt lakásunkat is okoseszközökkel felszerelni, ha igen, milyen megtérüléssel kalkulálhatunk?
 • Hogy állunk Magyarországon a természetes, egészségre ártalmatlan és karbonsemleges építőanyagok alkalmazása terén? Mivel lehetne ösztönözni a piaci szereplőket, hogy jobban odafigyeljenek erre?
 • Cél kell-e, hogy legyen a földgáz teljes kiváltása, mi lenne az ideális arány?
  Milyen jövőbemutató technológiák jelenhetnek meg? Mivel lehetne további energiát nyerni?

SZOMBAT

A szombati napon szintén 14 óra kezdettel indulnak a lakáspiac előadások, a készháztechnológiáról, a 0 rezsiköltségű ill. plusz energiás lakások építési lehetőségéről Kárpáti József, az ÉVOSZ-MAKÉSZ Környezettudatos és Szerelt Technológiás Szakmai Tagozatának elnöke tart előadást. Ezt követően Rónai Balázs, az OOTT Okos Otthon társalapítója az okosotthonokról fog beszélni. Lakáspiaci vagyonvédelemről Iván Imre, biztonságtechnikai szakértő, a ProsSec minőségbiztosítási igazgatóját hallgathatjuk meg, majd a főváros egyik legnagyobb lakóingatlan-fejlesztéséről, a Lake11 Home & Park lakóparkról Szörcsök Gabriella, az Atenor lakóingatlanfejlesztési üzletág értékesítési menedzsere beszél. A társasházi szolgáltatásokról a valós igények tükrében Kígyósi András, a Metrodom Kutatási és Elemzési Központjának vezetője tart előadást, végül Kiss Ernő, a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség elnöke zárja az előadók sorát, hogy ezt követően egy panelbeszélgetés keretében vitassák meg a szakértők, hogy hogyan érinti a rezsiemelés az új épületekben lakókat most illetve mi várható a jövőben? A beszélgetés moderátora Futó Péter, ingatlanpiaci elemző, Portfolio, a résztvevők között pedig ott lesz:

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 7,78 százalékos THM-el, és havi 121 083 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a Raiffeisen Banknál 8,4% a THM; az MKB Banknál 8,59%; a CIB Banknál 8,63%,  a Takarékbanknál Banknál pedig 8,77%; míg az Erste Banknál 9,41%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A szakértők többek között olyan kérdésekre keresik a választ, mint hogy:

 • Mennyit fogyasztanak a különböző energetikai besorolású lakások? Ez milyen különbségeket jelent a havi rezsiszámlákban?
 • Milyen hatással van a rezsicsökkentés részleges kivezetése a különböző típusú lakások árazására?
 • Milyen típusú felújítást érdemes elvégezni már meglévő lakásunkon ahhoz, hogy a lehető legnagyobb energiahatékonyságot érhessük el?
 • Az épületeink energiaellátásában milyen szereppel bír a napenergia?
 • Miben áll a természetes építőanyagok jelentősége?
 • Milyen előnyökkel jár az előregyártott építési elemek alkalmazása?
 • Hogyan lehetne megállítani a 2019 óta tartó csökkenést az átadott lakások számában?

VASÁRNAP

A korábbi évektől eltérően idén vasárnap sem maradnak szakmai program nélkül a látogatók. "Energiában a pénz!" címmel előadást tart Kárpáti József, Környezettudatos és Szerelt Technológiás Szakmai Tagozat elnök, ÉVOSZ-MAKÉSZ, majd "Kihívások és megoldások a rezsicsökkentés korlátozásával" címmel beszél Gulyás István, építészmérnök, épület Energiahatékonysági szakértő, Magyar Családi Ház Tulajdonosok Egyesülete, Elnök. Végül "Budapest Nappal Hajtva" címmel Kiss Ernő, elnök, Magyar Napelem Napkollektor Szövetség fog előadni, amit ugyancsak egy panelbeszélgetés követ, a három előadó részvételével.

Idén is érdemes tehát kilátogatni szeptember 23-25. között a MoMSport-ban megrendezésre kerülő LAKÁS KIÁLLÍTÁSRA, ahol a standok mellett mindhárom nap szakmai programokkal várjuk az érdeklődőket, válaszolva minden, a látogatókban felmerülő kérdésre.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 29. csütörtök
Mihály
39. hét
Szeptember 29.
Nemzetközi kávé nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?